کاروانسرای افضل شوشتر در مسیر ثبتجهانی
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شوشتر گفت: کاروانسرای افضل که یکی از آثار تاریخی و ثبتملی این شهرستان محسوب میشود، در مسیر ثبت در فهرست میراثجهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) قرار گرفته است.
به گزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خوزستان، علیمحمد چهارمحالی چهارشنبه ۳۱ شهریورماه ۱۴۰۰ اظهار کرد: این اثر از بناهای ارزشمند بهجامانده از دوره قاجار است که همنشینی با محله دُلدُل در بافت کهن و پیکرهای از بازار و خیابان تاریخی سپه، آن را از موقعیت منحصر بهفردی برخوردار کرده است.
او افزود: کاروانسرای افضل به منظور بارانداز بعضی محصولات تجاری در دوره قاجار راهاندازی شده و در دورههایی نیز به عنوان محل ثبیت (سیلو) شوشتر به کار خود ادامه داده است.
رییس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شوشتر ادامه داد: معمار این بنا، حاج جعفر معمار، از معماران بزرگ و نامی همان دوره بوده که چندین سازه را در شوشتر همچون خانه مستوفی، بعضی از املاک افضل، و بخشهایی از قلعه تاریخی سلاسل را بنا کرده است.
او گفت: به دلیل اینکه در استان خوزستان تعداد کاروانسراها محدود است، کاروانسرای افضل با زیباییهای چشمنوازش از سوی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تأیید شده و پرونده آن سال گذشته تهیه و به وزارتخانه متبوع ارسال شد.
چهارمحالی عنوان کرد: در ادامه اقداماتی که از قبل صورت گرفته، مکاتبه و پیگیری ادامه داشته و مقرر شده کارشناسان وزارتخانه در ابتدا، و پس از آن کارشناسان یونسکو برای بررسی و امکان ثبت این کاروانسرا به شوشتر سفر کنند.
شوشتر با بیش از ۱۰۰ بنای آبی تاریخی متعلق به دوران مختلف از شهرهای کهن ایران است و شاهکارهای مهندسی آب در این شهرستان، شوشتر را به عنوان موزه مهندسی آب در جهان تبدیل کرده است. آثار باستانی این سازههای آبی، با عنوان نظام آبی تاریخی شوشتر به صورت یکجا به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست میراثجهانی یونسکو با شماره ۱۳۱۵ به ثبت رسید.
شهرستان شوشتر در شمال خوزستان دارای حدود ۳۵۰ اثر ثبتملی و ۱۳ سند تاریخی در فهرست میراثفرهنگی است.